Theo Francken kan niet geloven hoeveel leefloon Oekraïense vluchtelingen krijgen: "Stuitend"

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken (N-VA) vindt dat Oekraïense vluchtelingen in België teveel leefloon ontvangen en wil dat dit verminderd wordt.

"Oekraïense vluchtelingen zijn welkom. Het is onze morele plicht om deze Europese vrouwen/kinderen/ouderen op te vangen terwijl hun mannen vechten voor hun en onze vrijheid. Het is geen morele plicht om hen zoveel geld toe te stoppen. Teveel", schrijft Francken op Twitter.

"De Belgische regering gaf vorig jaar honderden miljoenen uit aan equivalent leefloon voor Oekraïners. Ik begrijp dat ze ondersteuning nodig hebben, maar dat moet geen volwaardig leefloon zijn."

"Ons wetsvoorstel om hen minder te geven werd weggestemd door Vivaldi. Een jaar later zien we het resultaat. In België werkt amper twee op de tien van deze vluchtelingen. In Nederland - waar ze veel minder krijgen - werkt acht op de tien. In Polen, waar ze bijna niets meer krijgen, tien op de tien."

"Omdat de activering zo laag is omwille van de werkloosheidsval van het veel te hoge leefloon, diende ik mijn wetsvoorstel opnieuw in. Ditmaal zal ook de Vlaamse regering haar schouders eronder zetten en dit aankaarten."

"De federale regering blijft echter op haar handen zitten en weigert het probleem aan te pakken. Meer nog, voor 2023 voorziet ze in de provisie maar liefst 372 miljoen euro om aan de Oekraïners te geven. Stuitend."

"Ik leg de komende weken mijn wetsvoorstel opnieuw ter stemming in de Kamer. Hopelijk wint de rede", aldus Francken.