Oekraïense vluchtelingen: Sammy Mahdi geeft stand van zaken: "Mogen we niet vergeten"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Een maand na de opening van het registratiecentrum op de Heizel voor vluchtelingen uit Oekraïne heeft staatssecretaris Sammy Mahdi een stand van zaken gegeven.

Er zijn 33.203 attesten afgeleverd door de Dienst Vreemdelingenzaken. Gemiddeld komen nu zo’n 500 mensen per dag langs voor registraties. In maart waren er pieken tot 2.000 registraties.

Van de 33.203 geregistreerden hebben 11.933 mensen via de gemeente een rijksregisternummer bekomen. Zo worden ze ingeschreven in het vreemdelingenregister. Dat gaat om 36 procent.

8.144 van de geregistreerden heeft nood aan opvang. Dat is 25 procent. Zij worden door Fedasil aan de crisisopvang toegewezen doorheen België.

"Dit is hoegenaamd geen moment om geen huisvesting meer te voorzien, er zijn nog steeds mensen die bij gastgezinnen verblijven en een dagelijks gemiddelde van 500 registraties ligt vele malen hoger dan de gewone asielaanvragen, waarbij het gemiddelde onder 200 asielzoekers per dag ligt", stelt Mahdi.

"Vandaag zijn de registraties minder hoog dan in maart, maar we mogen vooral niet vergeten dat er nog steeds mensen vluchten voor de oorlog in hun land en velen ook nog duurzame huisvesting nodig hebben.”