Sammy Mahdi krijgt kritiek na 740 veroordelingen: "Kan zo niet verder, de toestand is dramatisch"

door: STS
Sammy Mahdi - Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-politicus Theo Francken trekt aan de alarmbel over de situatie op Asiel en Migratie, de bevoegdheid van staatssecretaris Sammy Mahdi (cd&v).

Fedasil is dit jaar al 740 keer veroordeeld omdat niet alle asielzoekers die er recht op hadden, een verblijfplaats kregen, meldt Het Nieuwsblad. Het is Vluchtelingenwerk dat telkens naar de rechtbank stapt en gelijk krijgt.

"De toestand op asiel is dramatisch in dit land", spreekt Theo Francken in een videoboodschap.

"Nu blijkt vandaag dat Sammy Mahdi enkel dit jaar al 740 keer veroordeeld is voor het niet goed organiseren van die asielopvang. Hij betaalt elke dag duizenden euro's aan dwangsommen."

"De terugkeer is intussen ook dramatisch. We zitten met een asielbudget van 680 miljoen euro, een absoluut record. En toch krijgt hij dit helemaal niet op orde."

"Laten we ook niet vergeten dat de Oekraïners niet worden opgevangen door Mahdi, maar door de steden en gemeenten. Dat heeft hij zo georganiseerd. Dus die zitten daar nog niet eens bij."

"De toestand is echt onhoudbaar. Er moeten maatregelen genomen worden. Wij hebben maanden geleden een tienpuntenplan voorgesteld, rond ontrading, rond het stoppen van gezinshereniging voor subsidiair beschermden. Rond een Australisch model zoals Groot-Brittannië en Denemarken hanteren. Er wordt niet geluisterd door de regering. Ik zal erop blijven hameren, want zo kan het echt, echt niet verder."