Minister Van Peteghem werkt aan oplossing voor hoge energiefacturen: "Hebben we voor horeca ook gedaan"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem werkt aan een oplossing voor de torenhoge energiefacturen, die veel mensen niet meer kunnen betalen.

"Aan mij en aan minister van Energie Tinne Van der Straeten is de opdracht gegeven om de mogelijke opties naast elkaar te leggen en daar volgende week een discussie over te hebben", vertelde Van Peteghem (CD&V) op Radio 1.

"Een btw-verlaging zou zo'n 86 miljoen euro per maand kosten. Maar we hebben de afgelopen periode gedurende verschillende maanden ook een tijdelijke btw-verlaging doorgevoerd voor de horeca."

"Dat heeft ons bijna 800 miljoen euro gekost. Ik denk dat we nu in een periode zitten dat we ook een inspanning moeten doen voor de mensen die moeilijkheden hebben om hun energiefactuur te betalen."

"Het is belangrijk dat we op korte termijn een beslissing nemen die impact heeft op de energiefactuur. En die breder gaat dan enkel de groep van de meest kwetsbaren. Er zijn heel veel mensen in de middenklasse die ook niet meer in staat zijn om hun energiefactuur te betalen."

Energiecheque

Een andere optie is een energiecheque van 200 euro, zoals de Franstalige socialisten voorstellen. "Ik sta open voor alle mogelijke pistes. Het is voor mij belangrijk dat we snel een keuze moeten maken en dat die keuze effectief een impact heeft op de energiefactuur."

"Maar ook dat de groep breed genoeg is. Met de energiecheque weet ik niet juist wat de modaliteiten zijn. We moeten zorgen dat de brede groep van mensen in de middenklasse daarvan kan genieten."