Moet ziekteverlof volledig afgeschaft worden? “Wie ziek wordt, kan vaak nog bepaalde taken uitvoeren”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

VOKA, het Vlaams netwerk van Ondernemen, komt met een drastisch voorstel rond het gebruik van ziekteverlof.

Volgens VOKA is een ziektebriefje helemaal voorbijgestreefd. Een zogenaamde fitnote zou moeten zorgen dat het contact met de werkvloer niet verdwijnt. “Wie ziek wordt, is vaak wel nog in staat om bepaalde taken uit te voeren”, zegt gedelegeerd bestuurder Bert Mons van VOKA. “We willen met dit voorstel het debat over langdurige ziekte openbreken.”

Vaak heeft langdurige afwezigheid volgens Mons dezelfde reden. “In 4 van de 5 gevallen is langdurige afwezigheid gelinkt aan mentale problemen of aan lage rugpijn. Daar moet de prioriteit liggen van werkgevers en preventiediensten.”

Nu lijkt de situatie simpel. Ofwel ben je gezond en kan je werken, ofwel ben je ziek en blijf je thuis. Voka West-Vlaanderen pleit ervoor om die dualiteit te doorbreken. Er zijn ook heel wat tussenoplossingen mogelijk die gunstig zijn voor werknemer en werkgever. Het ziektebriefje dat de arts meegeeft, moet worden omgevormd naar een fitnote.

Daarin geeft de arts aan wat de zieke wel nog kan in termen van functioneren, verplaatsing, types van activiteit. Op die manier kunnen werkgever en werknemer in gesprek gaan over kansen en mogelijkheden.