Nieuwe coronamaatregelen in het onderwijs: Geen Sinterklaas, en dat is nog niet alles

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er worden extra maatregelen tegen het coronavirus getroffen in de scholen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bekendgemaakt.

"Onze doelstelling blijft: scholen maximaal mogelijk openhouden, met zo min mogelijk beperkingen", stelt minister Weyts (N-VA) in een persbericht.

"Er komt geen algemeen opgelegd afstandsonderwijs of een veralgemeende afkoelingsweek. Scholen kunnen wel altijd zelf beslissen om strengere maatregelen te nemen op basis van de lokale situatie, bijvoorbeeld via hybride onderwijs of het tijdelijk sluiten van een klas."

CO2-meters

De scholen krijgen een budget van 11 miljoen euro voor het aanschaffen van bijkomende CO2-meters, en een budget van 6,5 miljoen euro voor de aankoop van zelftesten.

Scholen moeten vaste plaatsen voorzien voor leerlingen. Het mengen van klasgroepen in gemeenschappelijke binnenruimtes, zoals studiezalen en refters, wordt maximaal vermeden. Buitenschoolse activiteiten met overnachting worden opgeschort.

Quarantaine

Voortaan kan vanaf drie besmettingen overwogen worden om de hele klas in quarantaine te plaatsen.

Oudercontacten, personeelsvergaderingen, bijscholingen... kunnen alleen digitaal verlopen. Derden komen alleen binnen de school als ze taken uitvoeren die noodzakelijk zijn voor het behalen van de leerplandoelstellingen. "Sinterklaas en andere feesten met externen kunnen dus helaas niet."