Opmerkelijk voorstel: "Wie meer verdient, moet hogere verkeersboete betalen"

door: STS
Flitsen - snelheidscontrole
Afbeelding bron: Photonews

Laat mensen met een hoger inkomen hogere verkeersboetes betalen dan wie minder verdient: dat wetsvoorstel heeft de PS ingediend in de Kamer.

De Waalse socialisten merken op dat mensen met een hoog loon minder hard getroffen worden door een verkeersboete, waardoor het ontradend effect van de boete ook afneemt voor hen.

"Een boete van 100 euro voor overdreven snelheid is verwaarloosbaar voor iemand met een heel hoog inkomen, terwijl dat zwaar weegt op mensen met een laag loon", vertelt PS-Kamerlid Laurence Zanchetta in Het Nieuwsblad.

Wie een netto belastbaar inkomen van minder dan 69.549 euro heeft, betaalt volgens het voorstel het minste. 62 euro voor een kleine snelheidsovertreding en 174 euro voor bellen achter het stuur.

Wie een netto belastbaar inkomen van 69.549 euro tot 72.577 euro heeft, betaalt 1,32 keer het bedrag van de boete, enzovoorts.

Wie ten slotte een netto belastbaar inkomen van meer 154.406 euro heeft, zou 186 euro moeten betalen voor een kleine snelheidsovertreding en 522 euro voor bellen achter het stuur. Drie keer meer dus.

Rijbewijs met punten

Bij de Vlaamse socialisten van Vooruit staan ze niet te springen om dit voorstel. "Ik roep de PS op om alvast de maatregelen te steunen die wél in het regeerakkoord staan, zoals de invoering van het puntenrijbewijs", reageert Kamerlid Joris Vandenbroucke op Twitter.

"Zodat we hardnekkige overtreders, die een groot gevaar vormen voor anderen, harder kunnen straffen, met verlies van het rijbewijs als ultieme straf."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24