Petra De Sutter is het kotsbeu en gaat ingrijpen: "Einde maken aan cowboypraktijken"

door: STS
Petra De Sutter
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Overheidsbedrijven en Post Petra De Sutter (Groen) wil wantoestanden bij postbedrijven gaan aanpakken.

Maandag viel de federale gerechtelijke politie binnen in drie depots van PostNL. Twee depots werden verzegeld en negen personen werden opgepakt.

"Ik wil dat alle postbedrijven in ons land zich houden aan de arbeidswetgeving en op een eerlijke manier de pakjes leveren", reageert minister De Sutter.

"Dat kan bijvoorbeeld door te werken met meer vaste contracten. De versplintering van de pakjessector in allerlei kleine ondernemingen maakt sociale controle zo goed als onmogelijk, wat wantoestanden in de hand werkt."

Uitbuiting

De minister heeft een voorontwerp van wet klaar om de wantoestanden aan te pakken via de postwet.

"Ik wil voorkomen dat we nog langer pakketjes uit handen kunnen krijgen van bezorgers die het risico lopen op uitbuiting."

"Het is al een tijdje duidelijk dat er wantoestanden zijn in de pakjessector, voornamelijk in de belevering van de last mile. Schijnzelfstandigen, extreem slechte contracten... De 19de eeuwse toestanden waarover ik het eerder had."

"Het staat vast dat de sector menselijker en beter moet worden om in te werken. Dit is een prioriteit voor mij. Ik wil dat we een einde kunnen maken aan cowboypraktijken in deze sector", aldus De Sutter.