Philippe De Backer duidelijk over deal Magnette - De Wever:" Land beter maken"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Het wordt opnieuw een cruciale week voor de regeringsonderhandelingen. Dit keer moet Egbert Lachaert proberen om een federale regering op de been te brengen.

Egbert Lachaert moet vrijdag verslag uitbrengen bij de koning. Er zijn sterke vermoedens dat Lachaert een regering zal vormen zonder N-VA, maar wel met de Groenen.

Lachaert wil er niet op reageren. Philippe De Backer, federaal minister voor Open VLD, wil dat wel. Hij is ook betrokken bij de formatie. “Er is nog geen trein vertrokken”, zegt De Backer bij Radio 1. “Lachaert neemt zijn opdracht ter harte. Er zijn nog gesprekken bezig met alle partijen.”

“De deal die Paul Magnette en Bart De Wever met elkaar hadden, was vooral veel rood en geel. Rood op het sociaal-economische vlak en geel op het communautaire. Het zou ons land nog ingewikkelder maken. Lachaert bekijkt nu welke partijen een project hebben dat ons land beter maakt.”

Nota De Wever - Magnette

“Op het moment dat De Wever en Magnette die nota hebben neergelegd, is de vraag gesteld om bijkomende punten aan te brengen. Er zal een sociale hervorming moeten komen, bedrijven die het moeilijk hebben moeten gesteund hebben. We zoeken welke partijen hier aan willen meewerken.”

“Het is echt wel de bedoeling om een stevige regering op de been te brengen. Je moet met al die partijen met respect spreken. All opties zijn nog open. Het is ook belangrijk dat die openblijven de komende dagen. We willen deelnemen aan een regering, maar dan zal het zijn omdat er een liberale punten instaan.”