Premier De Croo doet oproep aan bevolking: "Laten we die fout niet nog eens maken"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft na afloop van het Overlegcomité het land toegesproken.

"Ik denk niet dat we moeten vergeten dat de voorbije maanden bijzonder moeilijke maanden geweest zijn", sprak De Croo op de persconferentie.

"De opeenvolgende golven hebben het ons absoluut niet gemakkelijk gemaakt. De deltagolf heeft onze ziekenhuizen onder zeer zware druk gezet, de omikrongolf deed dat bij onze scholen en onze bedrijven."

"Maar we zijn er doorgeraakt, en we zijn daar samen doorgeraakt. De voorbije veertien dagen is het aantal besmettingen in ons land zeer sterk gedaald."

Dank aan alle Belgen

"Ik wil echt alle Belgen, zonder uitzondering, bedanken voor alle inspanningen die we samen geleverd hebben. Ik denk daarbij in het bijzonder aan al het zorgpersoneel. Velen van jullie hebben geen pauze kunnen nemen rond Kerstmis, net zoals het jaar ervoor."

"Ik denk ook aan alle zelfstandigen, iedereen die werkt in het nachtleven, in de evenementensector, de culturele sector. Dat zijn beroepen die hard geraakt werden gedurende een zeer lange periode. Het heeft geholpen tegen de virusverspreiding. Bedankt dat jullie het hebben volgehouden."

Nieuw normaal

"Zijn we van Covid verlost? Ik denk dat we vandaag een enorme stap voorwaarts zetten. We gaan naar een nieuw normaal."

"Maar zou fout zijn om te denken dat we erin geslaagd zijn om het virus uit te roeien. We hebben in het verleden gezien dat we soms geconfronteerd werden met nieuwe ontwikkelingen, waar we slechte herinneringen aan hebben. Laten we diezelfde fout niet nog eens maken."

"Vandaag zien we dat er nog steeds ongeveer 300 ziekenhuisopnames per dag zijn van mensen met Covid. Het zou een fout zijn om te denken dat we vandaag geconfronteerd worden met een gewoon seizoensgriepje."

Boostervaccin

"We hebben wel geleerd op welke manier we het virus in toom moeten houden. We hebben onszelf ook geïmmuniseerd. Bijna zeven miljoen mensen hebben intussen hun boostervaccin gekregen."

"De vaccinatiecampagne in ons land is een absoluut succes. En vaccinatie blijft onze voornaamste troef voor de komende maanden."

"We zullen duidelijk een veel luchtigere lente meemaken. We zullen vrijer zijn, het zal gemoedelijker zijn, en het zal ook feestelijker zijn."

Basisregels

"Maar laten we toch niet vergeten dat nog steeds zeer veel zaken afhankelijk zijn van ons gedrag. Laat ons op een moment waarop veel meer zal mogen toch een aantal basisreflexen niet vergeten. Die kleine reflexen kunnen een grote invloed hebben."

"Dus draag een mondmasker wanneer je kwetsbare mensen ontmoet. Ventileer afgesloten ruimtes goed. En neem bij twijfel een zelftest af."