Premier De Croo heeft heldere boodschap: "Zo kan je werk en gezin beter combineren"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ziet veel voordelen verbonden aan de arbeidsdeal die afgelopen nacht tot stand kwam.

De regering wil naar een werkzaamheidsgraad van 80%, terwijl die nu 71% bedraagt. De nieuwe arbeidsdeal moet daarbij helpen.

"Het gaat in ieder geval snel in de goede richting. We hebben vandaag 60.000 minder werklozen dan toen deze regering van start ging. Er is natuurlijk nog een hele weg te gaan", zei premier De Croo op VTM.

"Om dat te bereiken moeten we op vier dimensies werken. Zorgen dat de arbeidsmarkt flexibeler is, meer investeren in opleiding, zorgen dat mensen gemakkelijker van de ene job naar de andere kunnen gaan en zorgen dat onze arbeidsmarkt aangepast is aan een aantal nieuwe zaken, zoals e-commerce."

"We hebben tientallen maatregelen genomen, die elk op zich een stap in de goede richting zijn."

"Covid heeft ons geleerd dat we flexibeler willen kunnen werken. Dat we thuiswerken makkelijker willen combineren. Dat we soms ook werk en gezin beter willen kunnen combineren."

"Vandaar dat we het mogelijk maken om de volledige werkweek op vier dagen te doen, of mogelijk maken dat je de ene week meer werkt dan de andere."