Procureur doet dringende oproep bij minister Van Quickenborne

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch doet een dringende oproep naar de nieuwe minister van Justitie om het taalshoppen in de rechtbanken aan banden te leggen. 

Het taalshoppen blijft voor grote problemen bij het gerecht zorgen. Er gaat enorm veel tijd en geld verloren aan die mogelijkheid om veelal van het Nederlands naar het Frans over te schakelen. 

Volgens Ine Van Wymersch, Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde, leidt het ook tot heel veel frustratie bij het parket en de politie. 

Franstalige rechtbanken geven nog altijd lichtere straffen. “Ik zou als crimineel die een mondje Frans spreekt ook altijd de taalwijziging vragen”, zegt de magistrate aan VRT Nieuws. 

Ze doet dan ook een oproep naar Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Dit gaat niet om communautaire toestanden. Het zorgt niet alleen voor geld- en tijdverlies, maar ook voor verlies van kennis, want die andere onderzoeksrechter moet zich volledig inwerken.” 

Naast mildere straffen zijn er nog andere problemen. “Ook de kans op procedurefouten wordt groter en die kan in het kader van de taalwetgeving soms grote gevolgen hebben.”