Rzoska (Groen) gekant tegen gemeenschapsdienst voor werklozen: “Dit gaat een slag in het water zijn”

door: WVDS
Bjorn Rzoska
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse regering besliste dat langdurig werklozen vanaf 2023 verplichte gemeenschapsdienst zullen moeten doen. Groen is tegen dit idee. Vlaams fractieleider Björn Rzoska legt haarfijn uit waarom.

“In de landen waar men het geprobeerd heeft, is men van een kale reis teruggekomen en daar heeft men intussen die gemeenschapsdienst stopgezet. Een aantal experten zeggen dat dit een symboolpolitiek is en dat dit langdurig werklozen niet aan een job gaat helpen.”

“Ik vrees en voorspel dat dit een slag in het water gaat zijn. Wij zijn daar geen voorstander van omdat het niet gewerkt heeft in het buitenland”, vertelt Rzoska bij Redactie24. “Wij zijn wel voorstander om ervoor te zorgen dat mensen sneller en makkelijker aan een job geraken, bijvoorbeeld wanneer ze uit een langdurige ziekte komen.”

“We moeten zorgen dat mensen die uit ziekte komen niet onmiddellijk voltijds terug aan de slag moeten, want vandaag ben je of ziek of ga je werken. Daar zit niets tussen. We moeten zorgen dat mensen die langdurig ziek zijn in kleine stukjes kunnen terugkeren naar de arbeidsmarkt. Dat levert meer op dan hen in een verplichte gemeenschapsdienst te steken.”

Bekijk het gesprek met Björn Rzoska in onderstaande video.