Vlaams minister Crevits legt uit: “Daarom is de gemeenschapsdienst er gekomen”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse regering besliste dat er gemeenschapsdienst komt voor langdurig werklozen vanaf volgend jaar. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) legt de voordelen uit en benadrukt dat het gaat om een positief project.

“We hebben een te grote groep mensen die na 2 jaar nog geen job gevonden hebben. Het is zoeken hoe je ervoor kan zorgen dat de vaardigheden die ze afgeleerd hebben in de periode waarin ze geen werk hebben, opnieuw aangescherpt worden. Vandaar dat de gemeenschapsdienst er gekomen is.”

“Ik ben erachter gaan staan van zodra we het in de markt konden zetten als een positief traject waarbij een langdurig werkzoekende werkt aan zijn of haar vaardigheden. Het gaat over zaken zoals op tijd komen of samenwerken met collega’s”, legt minister Crevits uit bij Redactie24.

“Heel belangrijk is dat de mensen niet aan hun lot worden overgelaten bij gemeenschapsdienst, maar dat ze begeleid worden. Het is een win win. De werkzoekende zou normaal beter moeten worden en we zitten met zoveel jobs die openstaan dat het goed kan zijn om mensen via gemeenschapsdienst geleidelijk te laten proeven van het echte werk.”

Intussen blijft het aantal mensen zonder job dalen in Vlaanderen. “Elke maand zijn er minder werklozen. We hebben er nu nog zo’n 182.000 voor 36.000 vacatures.”

Bekijk in onderstaande video het gesprek met minister Hilde Crevits over gemeenschapsdienst en de nieuwe aanpak van VDAB om meer mensen aan het werk te helpen.