Extra uurloon bovenop uitkering aan werklozen voor uitvoeren karweitjes

door: BVDO
Hilde Crevits
Afbeelding bron: Photonews

Ongeveer 70.000 mensen zijn al langer dan 2 jaar op zoek naar een job. Om te vermijden dat ze in maatschappelijk isolement raken, wil Vlaams minister van Werk Hilde Crevits hen met de gemeenschapsdienst actiever ondersteunen naar een job.

Minister Crevits heeft een concept klaar waarmee ze in overleg gaat met de sociale partners en de lokale besturen. Tijdens de gemeenschapsdienst kunnen langdurig werkzoekenden kleine taken ten voordele van de lokale gemeenschap uitvoeren met de focus op het versterken van vaardigheden.

Dat gaat bijvoorbeeld over ondersteuning bij evenementen (vaccinatiecentra bv), groendienst of begeleiding bij de schoolbus. De lokale besturen zitten mee aan het stuur om in die taken te voorzien.

“In de gemeenschapsdienst voert de langdurig werkzoekende taken uit ten voordele van zijn of haar lokale gemeenschap met de focus op het versterken van zijn/haar (arbeidsmarktgerichte) competenties. Zo activeren we een groep mensen die moeilijk aan de slag raken, zorgen we voor betrokkenheid bij de samenleving én verbreden we hun blik opnieuw richting werk. Dit is een belangrijke stap voor langdurig werkzoekenden”, zegt Hilde Crevits.

Voor dat gemeenschapswerk worden ze ook extra vergoed. Naast hun uitkering ontvangen ze een vergoeding van 1,3 euro per uur. De bedoeling is dat de langdurig werkzoekenden op die manier weer kennismaken met de arbeidsmarkt en algemene vaardigheden die verbonden zijn aan het hebben van een job terug onder de knie krijgen.

Lees al het nieuws in de gratis app van Redactie24