Open Vld-politicus haalt uit: "Waals hangmatmodel versus Vlaams activeringsbeleid"

door: MRO
Maurits Vande Reyde
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse regering maakte bekend dat ze gemeenschapsdienst wil invoeren voor personen die langer dan twee jaar werkloos zijn. Dat zorgt voor verhitte discussies.

"Mensen die meer dan 2 jaar werkzoekend zijn kunnen ingeschakeld worden om te helpen in de lokale gemeenschap. Om vaardigheden te behouden of verbeteren met begeleiding, niet als straf", zo stelt Vlaams minister Hilde Crevits het.

De Waalse socialistische partij PS is een groot tegenstander van de maatregel. "De PS is steeds gekant geweest tegen elke vorm van verplichte arbeid voor werkzoekenden, en zal dat ook altijd blijven", maakt PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne duidelijk op Twitter.

Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) reageert fors op de uitspraak van Dermagne. "De beste argumenten voor arbeidsmarkt-en economisch beleid volledig in Vlaamse handen te brengen komen steeds van de PS. Waals hangmatmodel versus Vlaams activeringsbeleid."

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert maakte eerder al duidelijk dat hij een groot voorstander van de verplichte gemeenschapsdienst is. "Hier hebben liberalen lang voor gestreden. Zelfs al van in 2013."

"Eindelijk wordt ook aan langdurig werklozen gevraagd iets terug te doen voor de samenleving en voor hen is dit een sociaal integrerend verhaal. De tegenargumenten overtuigen niet. Dit verdringt geen arbeid."

Installeer nu gratis onze app