Sammy Mahdi komt met verrassend voorstel over kerncentrales: “Kan niet zijn dat we ons straks kapot gaan betalen”

door: PMN
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

De onderhandelingen die premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) voeren met Engie/Electrabel lopen niet vlot. Nu mengt ook Sammy Mahdi zich in het debat over de kerncentrales.

Premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten hebben een mandaat van de federale regering gekregen om de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, voor maximaal tien jaar te verlengen. Bij Engie/Electrabel wil men dat de overheid mede-eigenaar wordt van de twee kerncentrales en dus ook meebetaalt voor het bijkomende nucleaire afval.

Sammy Mahdi, voorzitter in spe van CD&V, sluit een participatie in de twee jongste kerncentrales niet uit. Mahdi wil wel het onderhandelingsmandaat nog verder openbreken. Hij denkt daarbij aan de verlenging van de termijn.

“We moeten altijd kijken naar wat het beste is voor de belastingbetaler. Het kan niet de bedoeling zijn dat we ons daar straks kapot aan betalen, dus we moeten ook durven te kijken naar die verlenging van tien jaar”, legt Mahdi uit in ‘De Standaard’.

“Moeten we nog langer verlengen om alles ­betaalbaar te houden? Die piste moeten we onderzoeken. En dan is er ook nog het verhaal van het kernafval, waar wij zeker niet voor moeten gaan betalen tot in de eeuwigheid.”