Stroomtekort dreigt in winter 2025-2026: "We zitten gigantisch in de puree"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigden maandag aan dat er een akkoord bereikt werd met Engie. De levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 wordt verlengd.

"Het komt mij voor als een paard van Troje, waar een gigantische factuur in verstopt zit. Garanties zijn er niet. Brandstof wordt niet besteld, er is geen gehandtekend akkoord", reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever in 'Terzake'.

"Men weet alleen dat wij die bewuste 41 miljard euro voor een deel moeten betalen. Men gaat erover onderhandelen met het mes bijna in de keel. Het boezemt allemaal weinig vertrouwen in."

"Er is vorige maand een rapport van Elia in de Kamer neergelegd, dat het tekort aan elektriciteit dat we zullen hebben berekent. In de winter van 2024-2025 zal er al een halve gigawatt tekort zijn. Dat is misschien nog te behappen."

"In de winter van 2025-2026 gaat het over een tekort van 3,6 gigawatt. Dat is gigantisch. Als Doel 4 en Tihange 3 openblijven, komen we nóg 1,8 gigawatt tekort."

"Nu zeggen: we zijn gered... Voor de winter van 2025-2026 zitten we al gigantisch in de puree, met weinig perspectief om daar nog uit te geraken", vreest De Wever.

Maak nu gebruik van de gratis app van Redactie24