Betalen we straks extra taks op onze factuur voor het openhouden van de kerncentrales?

door: STS
energieprijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Bij sommige politici bestaat de vrees dat het akkoord dat de regering met Engie sloot onze elektriciteitsfactuur zal verhogen.

"Zowel het vergoedingsmechanisme voor Engie als de prijs voor het bergen van het kernafval moeten nog bepaald worden. Als de regering-De Croo hiermee akkoord gaat, overhandigt ze in principe een blanco cheque aan Engie. En dat die deels ingevuld wordt met ons belastinggeld is helemaal niet uitgesloten", stelt N-VA-Kamerlid Bert Wollants op de website van zijn partij.

"Door het uitstelgedrag van de regering-De Croo zijn we in zo’n zwakke onderhandelingspositie beland met Engie, dat het energiebedrijf perfect extra financiële eisen kan stellen."

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez denkt er anders over: "Ik wil duidelijk zijn: er komt geen extra belasting voor de burgers, gelinkt aan de verlenging van de kerncentrales", schrijft hij op Twitter.

"Elektriciteit geproduceerd door kerncentrales is minder duur en biedt meer marge. De werkzaamheden zullen zichzelf financieren."

"Neen. Er komt geen extra taks op de energiefactuur", is Groen-co-voorzitter Nadia Naji duidelijk.

"Dat de verlenging van de kerncentrales veel geld ging kosten, daar waarschuwden we al langer voor. 20 jaar non-beleid werd eindelijk opgekuist. Er is een plan, er is een traject. Maar de vervuiler betaalt."