Sammy Mahdi legt uit waarom hij wil inzetten op een vrijwillig terugkeerbeleid

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil sterk inzetten op een vrijwillige terugkeer van mensen die niet in aanmerking komen voor asiel in ons land. Hij wil daarvoor werk maken van een aanklampend beleid.

"We moeten zien dat het terugkeerbeleid in eerste instantie vrijwillig kan zijn. Het is goedkoper dan een gedwongen terugkeer omdat mensen niet opgesloten moeten worden. Een gedwongen terugkeer kost soms 10 keer meer", legt Sammy Mahdi uit in De Ochtend op Radio1.

"Een vrijwillige terugkeer is ook duurzamer. Wanneer je mensen begeleidt dan zorg je ervoor dat ze ook een oplossing vinden in het land van oorsprong."

"Je moet proberen samenwerken met alle mogelijke organisaties die op het terrein actief zijn. Als we terugkeerbeleid op vrijwillige basis kunnen optimaliseren, waarom zouden we dat dan niet proberen. Waarom zou ik vooraf organisaties afschieten als zijnde te links? Aan dat soort beleid wil ik niet meedoen."

"Op het moment dat iemand te horen krijgt dat hij hier niet mag blijven, dan krijgt hij een blaadje papier en dan mag hij zijn plan trekken. Op dat moment moeten we mensen hebben die die persoon bij de hand vastpakken en zeggen: 'We gaan u nu begeleiden en een betere toekomst zoeken in uw land voor oorsprong'."