Uitgewezen asielzoekers keren amper terug, Francken reageert: "Geen appels met peren vergelijken"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
CD&V wil werk maken van een strenger terugkeerbeleid. De partij wil ook de Dienst Vreemdelingenzaken via een audit laten doorlichten.

"Het gemiddelde terugkeercijfer bedraagt in ons land slechts 18%, terwijl het gemiddelde cijfer in Europa op 36,7% ligt. Dat is de zwakke schakel in ons asiel- en migratiebeleid", stelt CD&V-parlementslid Franky Demon in De Zondag.

Naast een doorlichting en hervorming van de Dienst Vreemdelingenzaken, wil CD&V ook een strengere controle op gezinshereniging en woonstbetredingen mogelijk maken.

Geen goede statistiek

Theo Francken noemt de cijfers van CD&V "appels met peren vergelijken": "Als bij een woonstcontrole in Nederland of Duitsland blijkt dat die illegalen niet thuis zijn of ze doen niet open, worden die bewoners beschouwd als teruggekeerd. Dat doen wij niet, bij ons gaat het om cijfers waarbij we zeker zijn dat die mensen ook effectief zijn teruggekeerd", zei hij tegen VTM Nieuws.

"De cijfers kunnen beter, maar we hebben heel goede cijfers wat betreft het terugsturen van criminele illegalen naar de landen waar ze vandaan komen", aldus Francken.