Theo Francken snoeihard voor migratiebeleid van Sammy Mahdi: "Nul op het rekest"

door: MRO
Sammy Mahdi - Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is bijzonder scherp voor het beleid van huidig staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) na 1 jaar Vivaldi.

"CD&V op asiel en migratie is een jaar fel getoeter en nog meer sneren naar mijn beleid en vooral mijn persoon, maar zelf zero resultaat. Mahdi beet keer op keer in het zand", stelt Theo Francken. Op zijn persoonlijke blog maakte hij onderstaand overzicht.

- Paarsgroen pakt bij de start uit met ‘twee nieuwe gesloten terugkeercentra voor illegalen’. Ik ondervroeg onmiddellijk de nieuwe staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Michel, wat bleek: realisatie na deze legislatuur. Staatssecretaris Mahdi beloofde wel eens te zullen overleggen met Michel. Sindsdien ligt heel het Masterplan Gesloten Centra op zijn gat. Geblokkeerd binnen de regering.

- Mahdi pleit voor verplichte vaccinatie in de asielcentra en gesloten illegalencentra. Nul op het rekest.

- Mahdi komt met een woonstbetreding ‘light’ naar de kern. Nota lekt op voorhand, Ecolo tweet ‘No pasaran’ en Mahdi met zijn staart tussen de benen terug naar zijn kabinet op de Lambermont. Nul op het rekest.

- Mahdi pleit voor het verplicht laten afnemen van coronatesten voor illegalen die weigeren mee te werken en zo hun repatriëring blokkeren. Nul op rekest.

- Mahdi houdt een internationaal pleidooi tegen de terugkeerstop naar Afghanistan. Drie dagen en veel miserie binnen de regering later, nul op rekest.

- Mahdi wil de EU-Turkijedeal uitbreiden met Afghanen. De Groenen zeggen njet. Nul op rekest.

- Mahdi speelt de stoere op het dossier van de hongerstakers. PS en Ecolo dreigen met regeringsval. Mahdi plooit en organiseert dan toch een voorrangssysteem voor hongerstakers en opent een ‘neutrale zone’ die hij in complete chaos terug moet sluiten omwille van het immense aanzuigeffect.

- Mahdi houdt een passioneel pleidooi om het Europees Migratiepact uit te voeren. Hij legt met alle dwarsliggers contact. Nul op het rekest.

- Mahdi stelt fors dat er in het kader van het terugkeerbeleid uiterlijk tegen de zomer Europese visumsancties zullen komen voor onwillige landen van herkomst. Het is intussen herfst en we wachten er nog altijd op. Nul op rekest.

- Mahdi schrijft met wat collega’s een boze brief aan Griekenland dat ze de Dublinprocedure correct moeten toepassen. Valt op koude steen in Athene. Nul op rekest. Intussen zitten we vol in een asielopvangcrisis, ligt de terugkeer op zijn gat en beleven de mensensmokkelaars hoogdagen.