Tijdens eerste coronagolf werden 717 gevangenen vrijgelaten: "Niet duidelijk of er nieuwe vrijlatingen komen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Eerder deze week kwam de vraag van de Belgische afdeling van het Internationaal Observatorium voor het Gevangeniswezen (OIP) om gevangenen vrij te laten omwille van de stijgende coronacijfers. Vlaams Belang stelt intussen vragen bij de vrijlatingen tijdens de eerste golf.

Tijdens de eerste golf van coronabesmettingen werden 717 gedetineerden vrijgelaten om de verspreiding van het virus in de overbevolkte gevangenissen tegen te gaan.

209 gevangenen werden vervroegd vrijgelaten. 508 kregen een onderbreking van strafuitvoering, hetgeen betekent dat deze veroordeelden hun straf verder zullen moeten uitzitten, eenmaal corona is gaan liggen, meldt Vlaams Belang.

Aan de vrijlatingen waren uiteraard een aantal voorwaarden verbonden. Zo mochten er geen aanwijzingen zijn dat de gedetineerden zich zouden onttrekken aan hun straf of opnieuw ernstige feiten zouden plegen. 

"Het was echter niet duidelijk op basis van welke criteria dit beoordeeld werd", stelt Kamerlid Marijke Dillen. "In deze materie is duidelijkheid echter absoluut noodzakelijk."

Vraag voor Vincent Van Quickenborne

"Ook bleef men zeer vaag waar het ging om de rechten van de slachtoffers. Kunnen zij zich bijvoorbeeld wel verzetten tegen de vrijlatingen?". Om deze redenen stelde Marijke Dillen vragen ter verduidelijking aan toenmalig justitieminister Koen Geens (CD&V).

"De vragen bleven onbeantwoord maar ze zullen worden heringediend aan de nieuwe justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld)", besluit Dillen. 

"Het is ons trouwens ook niet duidelijk of er, met de tweede golf van besmettingen, ook een tweede golf van vrijlatingen zal komen."