Vlaams Belang grijpt in nadat Van Grieken op Twitter geblokkeerd werd

door: MRO
Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Het Vlaams Belang heeft een wetsvoorstel ingediend dat sociale media zoals Facebook en Twitter zal verhinderen om willekeurig gebruikers en 'posts' te verwijderen. Het nieuws komt er nadat vorige week Tom Van Griekens Twitterpagina werd geblokkeerd.

"Met andere woorden, enkel wat illegaal is volgens onze wetten mag worden verwijderd op sociale media, niet zomaar dat wat die bedrijven niet aanstaat", zo vertelt Vlaams Belang-Kamerlid en juriste Marijke Dillen, die het voorstel indiende. 

De partij wijst er op dat 'big tech'-bedrijven als Facebook een zodanig grote, quasi-monopolie-marktpositie hebben dat men ze moet gaan beschouwen als openbare nutsbedrijven. "Nu niks doen, dat is onze vrijheid van meningsuiting en dus onze democratie laten kapen door buitenlandse multinationals. En daar past het Vlaams Belang voor."

Het Vlaams Belang diende daarom een wetsvoorstel in de Kamer in. De partij wil een duidelijk juridisch kader scheppen waarbinnen de sociale mediadiensten berichten en accounts mogen blokkeren of verwijderen. "Wij zijn van oordeel dat het voor sociale mediadiensten niet toegestaan is om te censureren of te blokkeren wanneer de geplaatste inhoud klaarblijkelijk de Belgische wet niet schendt", besluit Dillen.