Mobiele camera's gaan sneller flitsen, vanaf deze snelheid: "Het echte doel ervan is duidelijk"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Mobiele flitscamera's gaan meer snelheidsovertredingen vaststellen vanaf 2024. De tolerantiemarge wordt, net zoals eerder al bij de vaste camera's gebeurde, afgebouwd. Er zal vanaf 129 km/u geflitst worden.

De krant Het Laatste Nieuws kwam dat te weten via uitgelekt e-mailverkeer tussen Justitie en de politie. Opmerkelijk is dat daarin specifiek gesproken wordt over het spekken van de staatskas.

"Het ultieme bewijs dat de focus van Justitie niet op verkeersveiligheid ligt, maar op het vullen van de staatskas via snelheidsboetes", zeggen Kamerleden Ortwin Depoortere en Marijke Dillen van Vlaams Belang.

"Uit de e-mail blijkt dat Justitie de Federale Wegpolitie vraagt om mee te werken aan een proefproject in verschillende arrondissementen."

"Het project zal volgens Justitie 'bijdragen aan het verwezenlijken van onze doelstellingen op het gebied van verkeersveiligheid en federale inkomsten'. Vooral dat laatste lijkt belangrijk, 'gezien de afname daarvan het afgelopen jaar'."

"Er bestaat weinig onduidelijkheid over de intentie van Justitie, namelijk meer federale inkomsten verwerven", zegt Dillen. "Er wordt meermaals door Justitie verwezen naar het belang van het verhogen van de federale inkomsten. Verkeersveiligheid wordt er voor de vorm even bij gesleurd, maar het echte doel is duidelijk: inkomsten verwerven."