Twitter vergrendelt account van Tom Van Grieken

door: BVDO
Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Twitter heeft maandag de pagina van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vergrendeld. De aanleiding volgens de Big Tech-gigant is dat Van Grieken zogezegd de 'regels voor haatdragend gedrag' heeft overtreden door het delen van beelden van een brutale aanval op een oudere dame op het openbaar vervoer.

"Twitters motivering is bijzonder ironisch gezien ik net anti-blank geweld wou aankaarten en aanklagen", zegt Van Grieken. "Dat is - gelukkig - nog niet strafbaar. Het moet maar eens gedaan zijn met multinationals zoals Twitter die verkozen politici en natiestaten de les en zelfs de wet willen spellen. Wij maken hier de wetten."

"Wat ik heb gedaan is net geweld tegen burgers aanklagen", reageert Van Grieken. "En ja, ik heb het geboefte dat deze uiterst laakbare gewelddaden heeft gepleegd 'tuig' genoemd. Dat is geen haatspraak, maar een objectieve vaststelling. Mensen die dit soort misdrijven plegen, moeten verwijderd worden uit de maatschappij en worden opgesloten. Ik ga die mening niet herzien of terugtrekken, integendeel."

Van Grieken laat weten dat hij een procedure zal starten om zijn account - opnieuw - te ontgrendelen. "Met de tweet is niet alleen wettelijk gezien niks mis, maar ook niet met de Twitterrichtlijnen zoals Twitter ze zelf omschrijft. Ik reken er dus op dat Twitter zijn ernstige fout herstelt."

Eerder dit jaar diende het Vlaams Belang een wetsvoorstel en een decreetvoorstel in dat sociale media-bedrijven zou verhinderen om inhoud of gebruikers te verwijderen zolang er niets werd gepost dat in strijd is met de wet.