Van Quickenborne wil grote verandering: "Twee maanden cel? Dat heeft geen zin"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigt aan dat gevangenisstraffen onder de drie jaar uitgevoerd zullen gaan worden. Maar heel korte gevangenisstraffen, van enkele maanden, verdwijnen.

"Die korte straffen worden al sinds begin jaren 2000 niet uitgevoerd. Al twintig jaar lang voert geen enkele regering die korte straffen uit", zei Van Quickenborne op Eén.

"We hebben corona gehad, het was onmogelijk om dat uit te voeren. Maar vanaf 1 september gaan we korte straffen uitvoeren."

Zeer korte straffen, van twee of drie maanden, zouden wel verdwijnen. "In coronatijden kregen mensen een celstraf van twee tot drie maanden omwille van een corona-inbreuk. Dat is toch waanzin?"

Het is veel beter die mensen een paar nachten op een spoedafdeling te laten meedraaien en hen het effect van corona te tonen, dan hen twee maanden in de gevangenis op te sluiten."

"Vandaar dat de filosofie van het nieuwe Strafwetboek zal zijn dat heel korte gevangenisstraffen, omdat die geen zin hebben, beter op een andere manier aangepakt worden."

Maak nu gebruik van de gratis app van Redactie24