Verkiezingsresultaten: Vlamingen zorgen voor verrassing

door: MRO
Bart De Wever en Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De resultaten van de verkiezingen stromen binnen en met zowat de helft van de stemmen geteld zijn de tendensen stilaan duidelijk. De Vlaamse kiezer heeft voor een verrassing gezorgd.

Uit de peilingen bleek telkens dat Vlaams Belang de grootste zou worden. Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld, blijkt dat de Vlaamse kiezer toch voor een verrassing heeft gezorgd want N-VA blijft voorlopig de grootste Vlaamse partij in de Kamer en in het Vlaams Parlement.

Vlaams Belang volgt op de tweede plaats en stijgt in vergelijking met de verkiezingen van 2019. Verder stijgt ook Vooruit, waar Conner Rousseau als lijstduwer fors meer stemmen haalt dan lijsttrekker Freya Van den Bossche.

Er tekenen zich ook duidelijk andere tendensen af, die wel voorspeld werden in de peilingen. Groen lijdt verlies, maar zou wel boven de kiesdrempel blijven. 

Ook Open Vld, de partij van premier Alexander De Croo, gaat fors achteruit in vergelijking met 2019. PVDA boekt dan weer winst.

Dedecker: "Ik ben echt verbaasd"

"Ik had gezegd dat Vlaams Belang het ongenoegen capteert, maar ik ben echt verbaasd dat we niet enkel standhouden, maar ook nog vooruit gaan", reageerde Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen trekt, bij VRT.