Vlaams Belang reageert vlammend op aanblijven Wilmès: “Er wordt een coup gepleegd”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Premier Sophie Wilmès (MR) zal in tegenstelling tot haar beloftes niet het vertrouwen vragen aan de Kamer op 17 september, maar gewoon blijven zitten tot zeker 1 oktober. Vlaams Belang reageert furieus.

Achter gesloten deuren hebben de partijvoorzitters van de MR, Open Vld, sp.a, Groen, Ecolo en CD&V donderdag besloten om Wilmès nog wat langer in het zadel te houden. Dit omdat het duidelijk wordt dat de deadline van 17 september niet zal gehaald worden om een coalitie op poten te zetten. 

Hiermee wordt tijd gekocht tot zeker 1 oktober, maar de ontransparante beslissing is in strijd met de belofte aan het parlement om op 17 september over het vertrouwen te stemmen. Bovendien wou men de beslissing nog langer geheim houden, zo wijst communicatie van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez uit, die het had over "jammerlijke lekken". 

"In mijn aanzienlijke politieke loopbaan heb ik zelden of nooit zo'n groteske minachting van de democratie meegemaakt", zo reageert Kamer-fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) scherp. "Het was al erg genoeg dat men in maart een cynisch schaduwspel had gespeeld om met volmachten en amper 38 zetels van de 150 de macht te concentreren bij een klein groepje van MR-, Open Vld-, en CD&V-politici, maar dit moet nu toch wel de kers op de rotte taart zijn. Waarom hebben we zelfs nog een parlement als we dit soort particratische machinaties toelaten?" 

Het Vlaams Belang heeft echter op ondemocratische manoeuvres van Wilmès en de Vivaldi-partijen geanticipeerd, zo laat het weten. Zo diende Pas begin deze maand reeds een interpellatie in, waarop een motie van wantrouwen zal volgen waarover ten laatste binnen twee weken wordt gestemd. "Het parlement zal dus sowieso kleur moeten bekennen: dat van de democratie, of de partijkleuren."