“Zij deden het in vier maand en wij hebben na een jaar nog altijd niks”

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Afgelopen weekend werd uitgekeken naar de ministeriële besluiten over de versoepelingen die vanaf 13 februari en 1 maart ingaan, al zou alles veel gemakkelijker moeten kunnen lopen via een pandemiewet.

Minister Annelies Verlinden (CD&V) blijft zeggen dat ze de pandemiewet snel wil laten instellen, maar premier Alexander De Croo (Open VLD) is er zelf helemaal geen voorstander van. De pandemiewet zou bepaalde dingen veel gemakkelijker maken en ook juridisch is het veel meer sluitend.

Toch is die pandemiewet er nog altijd niet. “Ik vrees dat die pandemiewet er niet snel zal komen”, zegt politiek analist Ivan De Vadder op Radio 1. “De meerderheidspartijen blijven zweren bij de huidige methode van ministeriële besluiten. De oppositie blijft pleiten voor een soort kaderwet waar alle maatregelen in kunnen worden opgenomen. Ze zijn heel gefrustreerd door de gang van zaken.”

Ondanks onze moeilijke staatsstructuur zou het volgens De Vadder toch mogelijk moeten zijn. “We zitten aan bijna een jaar pandemie en de wet is er nog steeds niet. Klein detail om te vergelijken. Onze grondwet 190 jaar geleden die werd op vier maanden tijd besproken en uiteindelijk ook goedgekeurd. Een pandemiewet zou dan ook wel moeten kunnen.”