Zuhal Demir onthult: "Bikkelharde realiteit: bij ons in Limburg trouwen meisjes vanaf hun 7 jaar"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister Zuhal Demir stelt op sociale media eergerelateerd geweld en het uithuwelijken van kinderen aan de kaak.

"Beeld het je in: een Syrisch meisje uit een gezin van zeven wordt door haar vader uitgehuwelijkt om te voorkomen dat ze zich te ‘vrij’ zou gedragen, met jongens zou omgaan en zo uiteindelijk de familie-eer zou schenden. Het lijkt het scenario van een film, helaas was het de bikkelharde realiteit bij ons in Limburg", schrijf Demir op Facebook.

Het gaat niet om een alleenstaand geval. "In het verleden werd ik al verschillende keren gecontacteerd door meisjes of vrouwen omdat ze bang waren van hun eigen familie, de plek waar je onvoorwaardelijke steun zou moeten kunnen vinden."

"Hun eigen papa, broer of nonkel wilde hen iets aandoen omdat ze niet leefden volgens de standaarden van hun gemeenschap en omdat ze op die manier de familie-eer schade toebrachten."

"Door merg en been"

"Hun gsm werd afgepakt omdat ze te veel berichten met jongens vanuit een andere gemeenschap stuurden, ze werden bewust weggehouden van hun vrienden, soms werden ze zelfs geslagen of uitgehuwelijkt. Hun verhalen gaan door merg en been."

"Nog meer dan bij klassiek intrafamiliaal geweld is de drempel voor slachtoffers van eergerelateerd geweld groot om hulp te zoeken. Uit angst om nog zwaarder 'gestraft' te worden door hun eigen familie."

Proefproject

In Limburg loopt intussen een proefproject, waardoor zestien vrouwen en meisjes al geholpen konden worden. "Wanneer dit proefproject is afgelopen, wil ik de specifieke aanpak van eergerelateerd geweld uitrollen in heel Vlaanderen", aldus de N-VA-politica.

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24