Beperkingen en lege winkelrekken in supermarkten: Is hamsteren wel nodig?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Verschillende supermarktketens hebben beperkingen opgelegd om het hamsteren tegen te gaan. Maar bestaat er wel een risico op een tekort aan bepaalde producten?

Lidl en Colruyt beperkten de hoeveelheid die klanten van sommige producten mogen aankopen. Dat kan je hier nalezen.

"Er zijn een aantal consumenten die bang zijn dat er tekorten gaan komen of dat de prijzen plots gaan stijgen en die beslissen om nu een voorraadje aan te leggen", vertelt retailexpert Gino Van Ossel daarover in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

"Zij hebben dat niet meteen nodig, ze beginnen dat te kopen en ons distributiesysteem is daar niet op ingesteld. Er zijn nu absoluut geen tekorten", verzekert hij. Van Ossel spreekt over 'besmettelijk groepsgedrag'.

"Er is maar één verschil met het toiletpapier van 2 jaar geleden en dat is dat er toen geen aanwijzing was dat de prijs zou kunnen stijgen. In dit geval kan je nog een beetje begrijpen dat mensen zeggen dat ze nu al wat meer kopen als de prijzen gaan stijgen."

"Het slaat eigenlijk nergens op, maar als je in de winkel komt en het rek is leeg, dan denk je dat die mensen misschien gelijk hebben en ga je ook beginnen hamsteren. Dat is een besmettelijk groepsgedrag en met toiletpapier heb je gezien waar dat toe leidt."

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app