"Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar lokale kwaliteitsvolle producten"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

De supermarkten zijn bij uitstek de beste plek om verse producten van onze boeren terug te vinden. Dat blijkt uit de cijfers die sectorfederatie Comeos wist te verzamelen. 

Meer dan 90% van het vlees dat de Belgische supermarkten verkopen, komt van de Belgische boeren.

Vandaag organiseert Vlaams viceminister-president Hilde Crevits samen met de VLAM een rondetafel met als thema 'Voedsel verbindt boer en burger'. De bedoeling is om de lokale voedselproductie zichtbaar te maken doorheen de hele keten tot aan de consument. 

De beste promotoren voor lokaal voedsel zijn zonder twijfel de Belgische supermarkten want uit cijfers blijkt dat meer dan 97% van het varkensvlees dat ze verkopen afkomstig is van Belgische boeren, Ook 93% van het rundvlees en 90% van het kalfsvlees komt allemaal van Belgische producenten. 

Win-winsituatie voor iedereen 

Dominique Michel, CEO van Comeos: "Het is een win-winsituatie voor iedereen. Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar lokale kwaliteitsvolle producten en onze supermarkten werken steeds nauwer samen met lokale producenten om dat aanbod uit te breiden." 

Ook bij de andere voedingsproducten staat de Belgische landbouwer centraal. Voor melk gaat het om 85% Belgisch, voor eieren is dat 80%. 70% van alle verse groenten die de klanten terugvinden in de supermarkten zijn van Belgische bodem. Bij fruit is er natuurlijk een aanzienlijk aanbod uit het buitenland maar appelen en peren (86%) zijn dan weer voornamelijk van Belgische boeren.