Druk op politiek opgevoerd: "België wordt een eiland van failliete winkels"

door: STS
shoppen met mondmasker
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Handelsfederatie Comeos vindt dat België niet achter kan blijven met het heropenen van de winkels en verwijst naar de situatie in de buurlanden.

De Franse president Macron heeft aangekondigd dat alle winkels in Frankrijk vanaf zaterdag opnieuw mogen openen en de Belgische winkeliers hopen vrijdag na het Overlegcomité eveneens goed nieuws te krijgen.

"Als de regering vrijdag niet beslist om de winkels te heropenen, zal België geen eiland van gesloten winkels maar wel een eiland van failliete winkels worden terwijl al het geld van de Belgen naar het buitenland stroomt", stelt Dominique Michel, CEO van Comeos."

Kerstaankopen

In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg zijn de winkels namelijk wel (opnieuw) open. De vrees bestaat dan ook dat steeds meer mensen de grens zullen oversteken om hun inkopen te doen.

"Uit de cijfers blijkt dat nu al één Belgisch gezin op de drie maar liefst negen keer per jaar de grens oversteekt om aankopen te doen. Dat is een miljard euro dat jaarlijks wegvloeit en dat zonder corona. Als hier alles dicht blijft, gaat iedereen over de grens zijn kerstaankopen doen. Dit is vanuit virologisch standpunt geen oplossing, veilig winkelen in eigen land is perfect mogelijk en zo kunnen we onze Belgische handel ook een toekomst geven", aldus Michel.