Lege winkelrekken op komst? 77% handelaars kan voorraad niet normaal aanvullen

door: MRO
leeg winkelrek
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het ziet ernaar uit dat we bij heel wat handelaars geconfronteerd zullen worden met een tekort aan bepaalde producten. Uit een enquête van NSZ blijkt dat liefst 77 procent van de handelaars zijn voorraad niet normaal kan aanvullen.

Het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) trekt aan de alarmbel want met nog zes weken te gaan tot het einde van het jaar wordt de meerderheid van de handelaars geconfronteerd met leveringsproblemen.

"De leveringen laten vaak op zich wachten en we stellen dit vast in vrijwel alle sectoren. Of het nu gaat om vrijetijdsbesteding, speelgoed of zelfs meubelen: detailhandelaars zitten min of meer in hetzelfde schuitje", betreurt NSZ.

Dit is des te problematischer omdat de leveringstermijnen van 72% van de leveranciers op meer dan twee maanden zijn vastgesteld of gewoonweg onbepaald zijn. 

Voor de detailhandelaars betekent dit een economisch verlies. "We zien nu al een verlies van maximaal 25% voor 8 van de 10 detailhandelaars, maar als de situatie aanhoudt tot aan de vooravond van de feestdagen, kan het verlies voor een derde van hen oplopen tot 50% van hun omzet", klinkt het bij NSZ.

Download gratis de app van Redactie24

Tags nsz