Nieuwe shoppingapp wil ons land veroveren, maar krijgt kritiek voor gratis producten

door: BVDO
gsm - smartphone
Afbeelding bron: Pixabay

De Chinese shoppingapp Temu is bezig de Belgische markt te veroveren. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen stelt zich ernstig vragen bij de werkwijze.

De app van Temu is al een tijdje in ons land actief en doet dat op een heel bijzondere manier. “Je kunt er gratis producten bij krijgen, terwijl verkopen met verlies toch verboden is. Temu maakt nu enorm veel verlies om veel data te verzamelen en zo gerichter te kunnen adverteren. Deze misleidende handelingswijze is overigens zeer marktverstorend voor de kleine zelfstandige”, klinkt het bij NSZ.

Nadat de webwinkel in de Verenigde Staten doorbrak willen ze nu Europa veroveren, maar de manier waarop ze dat doen is niet naar de zin van het NSZ. “Consumenten kunnen kortingscodes verdienen als ze de app meermaals bezoeken of door spelletjes te spelen. Om echt gratis spullen te krijgen, moet je reclame maken bij je vrienden of familie. Maar dat is op korte termijn zeer verlieslatend voor Temu. Toch kan het moederbedrijf die verliezen dragen, omdat zusterbedrijf Pinduoduo zeer winstgevend is.”

NSZ vindt dat de consument misleid wordt en dat de kleine zelfstandige niet op kan tegen deze vorm van oneerlijke concurrentie. Volgens NSZ wordt er verkocht met verlies, wat verboden is in ons land. Bovendien stellen ze ook veel vraagtekens bij de privacy van gebruikers. NSZ zal de nodige stappen zetten om dit te signaleren bij de FOD Economie als oneerlijke marktpraktijk.