Tropische hitte: Bij welke temperatuur moet je werkgever maatregelen nemen?

hitte hittegolf zomer warmte temperatuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het is dezer dagen puffen en zweten, met maximumtemperaturen die boven de 30 graden gaan. Werken in die omstandigheden is niet eenvoudig. Let wel: er zijn maximumtemperaturen vastgelegd, en als die overschreden worden, moet de werkgever ingrijpen, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen in een bericht aan onze redactie.

Woensdag stijgt het kwik opnieuw tot 34 graden in het binnenland, voor donderdag voorspelt het KMI temperaturen van 32 à 33 graden. En ook vrijdag halen we nog 31 à 32 graden, al is dat een feestdag.

Bij deze temperaturen werken vormt een hele uitdaging, zeker bij zwaar fysiek werk. "Te warm om te werken? Dat hangt af van de aard van het werk. Voor bepaalde jobs geldt immers een specifieke maximumtemperatuur", legt het NSZ uit.

"De temperatuur moet daarom gemeten worden met een zogenaamde ‘vochtige globethermometer’. Deze thermometer houdt ook rekening met de luchtvochtigheid en met de stralingstemperatuur van voorwerpen in de omgeving", zegt Cedric Tack, woordvoerder van het NSZ.

"De gemeten waarden liggen ongeveer 5 graden lager dan de temperatuur van een normale thermometer. Hoe droger de lucht, hoe heter hij moet zijn om de maximumwaarden te overschrijden."

Tabel
Afbeelding bron: NSZ

Maatregelen die bedrijven moeten nemen tijdens hitte

Als de maximumtemperatuur overschreden wordt, moet de werkgever:

  • Beschermingsmiddelen (zonnescherm, hoofddeksel…) ter beschikking stellen van werknemers die aan rechtstreekse zonnestraling worden blootgesteld
  • Gratis aangepaste verfrissende dranken verstrekken
  • Binnen de 48 uur een verluchtingssysteem in de werklokalen installeren 

Vroeger beginnen met werken en vroeger stoppen

Sommige werkgevers nemen extra maatregelen, zoals het verschuiven van de werkuren. Uit een bevraging van het NSZ blijkt dat ruimt drie op de tien ondernemers hun werknemers eerder laten beginnen en eerder laten eindigen, of ze verlengen de duur van de pauzes.

"En 80% van de werknemers zal preventief meer koude dranken aanbieden en ruim een derde (31%) zal zelfs ijsjes aan hun personeel aanbieden."