Prijsstijgingen niet enkel veroorzaakt door corona: Wat is er nog meer aan de hand?

door: WVDS
supermarkt voeding
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Door de coronacrisis betalen we voor tal van zaken nu een stuk meer. Maar er zijn nog andere factoren die zorgen dat heel wat prijzen de hoogte ingaan. Econoom Frederic Vermeulen (KU Leuven) legt uit.

 

“Natuurlijk spelen er nog andere zaken die een invloed hebben op de prijzen. Denk maar aan de verschuiving naar groene energie die belangrijk is omwille van de klimaatverandering, maar die gaat ons ook geld kosten.” 

“Bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken worden geconfronteerd met hogere belastingen om de uitstoot terug te dringen. Natuurlijk worden die kosten voor een stuk doorgerekend aan de consumenten waardoor prijzen zullen stijgen.”

Lege winkelrekken

“Een derde factor die al langer een rol speelt, is de toenemende concentratie op de markt. Als je de lege rekken in de supermarkten ziet, heeft dat niet zozeer te maken met een tekort aan aanbod, maar eerder met conflicten tussen warenhuizen en enkele grote producenten.”

“De grote producenten willen de prijzen verhogen en de supermarkten willen dit tegenhouden. Hoe meer grotere bedrijven die meer invloed hebben op de markt, des te hoger de prijzen”, zegt Frederic Vermeulen aan onze redactie.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijzen de komende maanden zullen evolueren. “Als ik kijk naar de Oeso, die denken dat er nog een stijging zit aan te komen in 2022 om dan tot een meer normaal niveau te komen in 2023, maar dat zijn ook maar voorspellingen. Veel economische instituten gaan ervan uit dat het maar een tijdelijk fenomeen zal zijn.”

Download nu de gratis app van Redactie24

Tags economie