Getest: Dit huismerk van olijfolie is lekkerder dan veel A-merken

Olijfolie
Afbeelding bron: pexels

In elke aflevering van 'WinWin' op VRT 1 test Kristel Verbeke, samen met een foodie én een heel smaakpanel een product. Eerder deze week was dat olijfolie.

Vijf verschillende olijfolies uit de supermarkt geeft Kristel Verbeke aan haar smaakpanel. Een van de minst populaire is die van het Aldi-huismerk Bellasan. "Vies", vindt Hakim Chatar. "Ik was aan het twijfelen: is dit naft of olijfolie?"

De populairste is dan weer de extra vierge Griekse olijfolie van het huismerk van Albert Heijn. "Heel lekker", klinkt het bij het panel.

Opvallend: deze olijfolie is de tweede goedkoopste in het rijtje: hij kost 11,78 euro per liter. Op de tweede plaats staat het A-merk Carapelli. Die is de favoriet van Hakim, maar is wel ongeveer dubbel zo duur.

Waaraan herken je goede olijfolie?

Een goede olijfolie herken je allereerst aan de geur. Kwalitatieve extra vierge olie ruikt fris en fruitig, soms met tonen van vers gemaaid gras, groene appel of zelfs tomatenblad. Ruikt de olie muf, naar was of ranzig vet, dan is de kans groot dat hij van mindere kwaliteit is of te oud.

Ook de smaak speelt uiteraard een cruciale rol. "Een olijfolie van hoge kwaliteit is pittig. Een aangenaam branderig gevoel in de keel is belangrijk", klinkt het bij Big Horn Olive Oil. Dat prikkelende gevoel is een teken van verse antioxidanten en gezonde polyfenolen.

Tot slot zegt ook de verpakking veel. Kwalitatieve olijfolie zit vaak in een donkere glazen fles of blik, omdat licht en warmte de olie sneller doen oxideren. Op het etiket zoek je het best naar informatie over de oogstdatum, herkomst en het gebruikte type olijven. Hoe transparanter de producent daarover is, hoe betrouwbaarder de olie.

De prijs is dus niet altijd de beste graadmeter. Zoals de test van Kristel aantoont, kan een goedkopere huismerk-olie verrassend hoog scoren!

Tags olijfolie