Moet de regering een indexsprong overwegen? Econoom maakt inschatting

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Zowel gezinnen als bedrijven worden in hun portemonnee getroffen door de coronacrisis. Door de overschrijding van de spilindex stijgen de lonen, maar dat betekent dan weer een forse extra kost voor de bedrijven. Een indexsprong betekent dan weer koopkrachtvermindering voor gezinnen.

“De bedrijven zijn het voorbije anderhalf jaar al bijzonder hard getroffen door corona en de vraag die daardoor is weggevallen. Denk maar aan de horeca en evenementensector, die sectoren hebben serieus gebloed door de pandemie”, schetst econoom Frederic Vermeulen (KU Leuven) in gesprek met Redactie24. 

“Er is voor de bedrijven sowieso ook al de hogere productiekost door de hogere energieprijs. Daarnaast zou er door de inflatie een indexaanpassing kunnen komen waardoor de loonfactuur nog eens hoger wordt.”

“Het is een moeilijke vraag om dit probleem door een eenvoudige ingreep op te lossen. Stel dat er een indexsprong gemaakt wordt en de bedrijven niet geconfronteerd worden met hogere lonen, betekent dat wel dat de gezinnen met eenzelfde loon minder goederen en diensten gaan kunnen kopen. Dan zitten de verliezers aan de kant van de gezinnen.”

Download nu de gratis app van Redactie24

Tags economie