Solden waren dramatisch voor kledingwinkels en daar zijn duidelijke redenen voor

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Vandaag is de laatste dag van de solden. Door de strenge coronamaatregelen tijdens de eerste weken en het uitstel van de soldenmaand noteren de kledingketens 35% minder omzet ten opzichte van de soldenmaand juli vorig jaar. Dit blijkt uit een enquête bij de leden van Comeos, die de belangrijkste spelers in de kledingsector vertegenwoordigt.

In augustus kregen de handelaars beduidend minder klanten over de vloer: -40% in vergelijking met de soldenmaand juli vorig jaar. Dit vertaalt zich natuurlijk naar slechtere omzetcijfers : -35% ten opzichte van juli 2019.

Het afschaffen van het verplicht individueel shoppen in de laatste week heeft de koopjes een lichte boost gegeven, maar dit volstond niet om de negatieve cijfers van de voorbije weken recht te trekken.

"Niet enkel de strengere maatregelen, ook het uitstellen van de solden heeft de omzetcijfers doen kelderen. Heel wat klanten zijn in juli al in het buitenland gaan shoppen, zowel online als in de fysieke winkels," verklaart Kathy Bergen, Sector Manager Fashion bij Comeos.

Verwarring bij consumenten

"Bovendien leidde het uitstel van de solden vaak tot verwarring bij de consumenten. Het is een vaste afspraak voor vele Belgen: begin juli vinden de zomerkoopjes plaats, begin januari zijn het wintersolden. Het is altijd zo geweest. De wintersolden nu ook verplaatsen zou bijzonder nefast zijn voor de handel," besluit Bergen.

Intussen is de herfstcollectie al binnen. De handelaars hopen dat de verkoop opnieuw zal aantrekken. De kledingketens hebben in ieder geval al bewezen dat shoppen op een veilige manier kan gebeuren en blijven de hygiënemaatregelen volgen.