Er is goed nieuws voor wie een warmtepomp wil plaatsen

door: MRO
warmtepomp
Afbeelding bron: Pixabay

Er is goed nieuws voor wie een warmtepomp wil plaatsen. De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist de verhoogde steun voor lucht-water en hybride warmtepompen te verlengen voor aanvragen tot eind 2025.  

Initieel was gepland de steun na 1 januari 2024 opnieuw te doen dalen. De premies werden de afgelopen jaren sterk verhoogd, onder andere ten gevolge van de Oekraïnecrisis vorig jaar. Normaal gezien zou deze verhoogde premie voor lucht-water warmtepompen (basispremie 3000 euro) en hybride warmtepompen (basispremie 2000 euro) terugvallen naar respectievelijk 2250 en 1500 euro voor eindfacturen vanaf 1 januari 2024.

Er werd nu beslist dat bij iedere aanvraag tot eind 2025 deze verhoogde premies van kracht blijven. “Warmtepompen breken steeds meer door bij de renovatie van woningen en appartementen. Sinds 1 oktober 2022 kwamen al meer dan 6300 premie-aanvragen voor een warmtepomp binnen in het loket van Mijn VerbouwPremie", legt Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) uit.

"Door de erg hoge vraag zijn er lange wachttijden om een warmtepomp te installeren. Hierdoor dreigden duizenden gezinnen terug te moeten vallen op lagere premies. Op het ogenblik dat de markt van de warmtepompen bij renovatie eindelijk begint door te breken, is het absoluut geen goed idee om nu al de premie te verlagen. Daarom verlengen we de verhoogde steun”, aldus Demir.

Stookolie en aardgas

De Vlaamse regering zette daar afgelopen vrijdag het licht voor op groen. Anderzijds stapt de Vlaamse regering zoals aangekondigd versneld af van stookolie en aardgas. Twee weken geleden besliste de Vlaamse Regering om de Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketel versneld stop te zetten en dit voor eindfacturen vanaf 1 november 2023.