Let op met je gsm of tablet op vakantie: Zo surf je veilig online op vakantie en op de luchthaven

door: STS
Vakantie - reis - smartphone
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Waarop moet je letten wanneer je een wifi-verbinding wil maken in het buitenland, op vakantie of op de luchthaven? Safeonweb geeft tips om het veilig te houden.

"Op vakantie is het altijd veiliger om gebruik te maken van mobiele data in plaats van wifi. Bekijk de voorwaarden van je gsm-abonnement. Als je niet extra moet betalen voor dataverkeer, kan je het best gebruik maken van je abonnement", zegt Safeonweb.

"Installeer een Virtual Private Network (VPN). Dit is je persoonlijke beveiligde tunnel door het wifinetwerk. Je kan online gratis of betalend VPN-diensten installeren. Verschillende virusscanners bieden een VPN aan."

"Gebruik bij voorkeur een beveiligd netwerk. Dat is een netwerk waarvoor je een wachtwoord krijgt. De wifi in een luchthaven, vakantiepark, hotel of restaurant is soms beveiligd met een wachtwoord maar soms ook niet. Kies altijd het beveiligde netwerk als dat mogelijk is."

"Vraag ook altijd de juiste naam van het netwerk (SSID). De juiste naam van het netwerk is bijvoorbeeld 'HotelSunandSee'. Een cybercrimineel kan vrij eenvoudig een vals wifinetwerk opzetten met de aanlokkelijke naam 'HotelSunandSee_superfast'. Als je daar verbinding mee maakt, kan die crimineel al je online activiteiten onderscheppen."

"Beperk je surfgedrag als je toch een open wifinetwerk gebruikt. Bankverrichtingen of andere belangrijke zaken doe je beter niet via een open wifinetwerk. Vermijd het om accounts te creëren waarbij je een wachtwoord moet invoeren als je op een open wifinetwerk bent. De kans bestaat dat er meegelezen wordt en dat je wachtwoord dus bekend is."

"Zet de connectie met de wifi weer uit als je er geen gebruik meer van maakt. Criminelen kunnen dan niet meer proberen om toegang te krijgen. Zorg ervoor dat je toestel niet automatisch zoekt naar wifi en zich ermee verbindt. Je batterij zal hier ook blij mee zijn."