Politie waarschuwt iedereen met smartphone: veel meer smishingaanvallen

door: MRO
scam laptop slachtoffer
Afbeelding bron: pexels

Criminelen gaan steeds verder in hun pogingen om slachtoffers op te lichten. Zo werd eind vorig jaar een wereldwijde stijging van het aantal smishingaanvallen met maar liefst 312% vastgesteld. Dat meldt de federale politie. Iedereen met een smartphone kan tekstberichten ontvangen en die worden almaar vaker ingezet om mensen op te lichten.

Wat is smishing?

Smishing is een combinatie van sms en phishing. Criminelen sturen misleidende tekstberichten en proberen slachtoffers zo te overtuigen om persoonlijke of financiële informatie te geven. De bedrieglijke tekstberichten worden daarbij zo realistisch mogelijk opgesteld.

In de tekstberichten gebruiken oplichters manipulatietechnieken om bij de ontvanger angst of nieuwsgierigheid te creëren, waardoor die sneller geneigd zal zijn om actie te ondernemen.

Let op met onbekende afzenders

Hackers doen zich soms zelfs voor als een kind dat in nood is of als een vriend die voor een bedrijf werkt en dat op zoek is naar een kandidaat. Wees altijd zeer voorzichtig als je een tekstbericht van een onbekend nummer ontvangt.

"Pas op voor berichten van onbekende afzenders, want er zijn veel varianten van dit soort aanvallen", waarschuwt de federale politie.

Tags smishing