Zo word jij geen slachtoffer van al die oplichters: Safeonweb heeft de oplossing

door: STS
phishing
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Omdat veel mensen er moeite mee hebben om een onbetrouwbare website te herkennen, lanceert Safeonweb een hulpmiddel. Dit toont je hoe veilig een website die je bezoekt is.

Phishing blijft een probleem, dat steeds groter wordt. In 2022 konden oplichters via phishing met 39,8 miljoen euro aan de haal gaan. In 2021 was dat nog 25 miljoen euro.

Omdat het voor veel mensen moeilijk te beoordelen is of een website veilig is om er je gegevens achter te laten of niet, is er een oplossing bedacht.

Safeonweb heeft namelijk een browser-extensie gelanceerd die je kan installeren in je browser. "Deze waarschuwt als je een onveilige website bezoekt en het gevaarlijk is om je gegevens in te voeren."

"De extensie kent een vertrouwensniveau toe aan elke website: hoog, gemiddeld of laag. Wanneer je een website bezoekt, toont de extensie in drie kleuren het niveau van betrouwbaarheid dat aan het domein van de website werd gegeven: groen, oranje of rood."

Zo installeer je de Safeonweb browser-extensie op je Chrome-browser:

  • Open de Chrome Web Store
  • Zoek de Safeonweb browser-extensie en selecteer ze.
  • Klik op de knop 'Toevoegen aan Chrome'.
  • Klik in het pop-upvenster op de knop 'Extensie toevoegen'.
  • Selecteer het puzzelstukje in de rechterbovenhoek van je browser en "pin" de Safeonweb-extensie.
  • Het Safeonweb-pictogram verschijnt aan de rechterkant van de adresbalk. De kleur ervan verandert afhankelijk van het vertrouwensniveau van de website die je bezoekt.

Toch nog oppassen

"Het doel van de Safeonweb browser-extensie is alleen om informatie te verstrekken over de verificatie van de organisatie en/of de eigenaar van de website, niet de inhoud ervan. Zelfs met een hoge betrouwbaarheidsindex kan een website altijd worden gehackt en kwaadaardige software bevatten."

"Wees voorzichtig met wat je deelt en ondertekent. Onderteken nooit een transactie (via itsme of je kaartlezer) op verzoek van iemand die zich voordoet als 'helpdesk' of 'bankmedewerker'."

Tags