Belgen passen rijgedrag aan door brandstofprijzen: "Zorgt ervoor dat je minder verbruikt"

door: STS
Tanken - brandstofmeter
Afbeelding bron: Pixabay

Vias Institute heeft ontdekt dat de hoge brandstofprijzen de rijstijl en het verplaatsingsgedrag van de Belgische automobilisten beïnvloeden.

"Eén op de zeven Belgische bestuurders (15%) zegt dat de brandstofprijs een bepalende impact heeft op hun verplaatsingsgedrag", meldt Vias op basis van twee enquêtes bij circa 2.000 bestuurders.

"41% ondervindt een kleine invloed en voor 44% heeft de brandstofprijs geen of bijna geen invloed op hun verplaatsingsgedrag."

"Eén op de drie Belgen gebruikt de wagen al minder vaak. Twee op de drie bestuurders (64%) hebben hun gedrag al aangepast of zullen dat doen als de brandstofprijzen zo hoog blijven."

"14% van de Belgische bestuurders geeft aan de auto te vervangen door een andere vervoerswijze."

Rijstijl

"61% van de Belgische bestuurders past zijn rijstijl op één of meerdere manieren aan. 42% laat zijn wagen vaker uitbollen, 38% schakelt sneller naar een hogere versnelling zodat ze niet met een hoog toerental rijden en 26% zegt vaker de cruisecontrol te gebruiken."

"Eén op de drie bestuurders (33%) geeft aan trager te rijden op de autosnelweg. Vlaamse bestuurders (28%) zijn minder geneigd om hun rijstijl op de autosnelweg aan te passen dan de Waalse (41%)."

"Voor elke verplaatsing is het belangrijk om jezelf af te vragen of die verplaatsing met de wagen moet gemaakt worden, of dat er geen alternatieven mogelijk zijn", raadt Vias aan.

"Je rijstijl aanpassen is altijd een goed idee. Sneller schakelen en een hoog toerental vermijden, je wagen laten uitbollen voor een rood licht en rijden aan een (lagere) constante snelheid zorgen ervoor dat je minder brandstof verbruikt."

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24