De grootste ergernis van elke bestuurder? Zoveel boetes zijn er voor middenvaksrijders

door: BVDO
Snelweg - verkeer
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Op het middenvak blijven rijden is verboden in ons land. Maar worden er wel boetes uitgedeeld aan wie dat hardnekkig blijft doen?

In ‘Mens erger je niet’, de nieuwe podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio 2, kwam het thema van middenvaksrijders aan bod.

Heel veel mensen doen het, maar worden er wel boetes uitgedeeld? De politie becijferde voor het programma dat er jaarlijks ongeveer 2.000 chauffeurs tegen de lamp lopen.

Veel mensen vinden middenvaksrijders niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk. Wie in het eerste baanvak rijdt op een autosnelweg moet door middenvaksrijders plots helemaal naar het derde rijvak uitwijken. Rechts inhalen mag immers niet.

Soms mag het wel

Een boete kan oplopen van 116 euro tot 160 euro, maar is niet zo gemakkelijk vast te stellen voor de politie. Al zijn er drie situaties waarbij middenvakrijden wel mag, zo geeft verkeersanker Hajo Beekman mee in de podcast.

In de bebouwde kom bijvoorbeeld mag je wel over een langere afstand op de midden- of linkerrijstrook rijden. Als het heel druk is, zowel op een snelweg als op gewone wegen, mag je ook op het middenvak blijven rijden.

Dat geldt tot slot ook bij blauwe verkeersborden die boven de weg hangen en een rijrichting aangeven. “Zodra je zo'n bord voorbij komt, mag je jouw rijstrook aanhouden. Andere bestuurders die een andere richting volgen, mogen je op dat moment rechts inhalen”, besluit Beekman.

Volg Redactie24 nu op Instagram