Is elektrische fiets echt gevaarlijker? Test Aankoop geeft antwoord

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Deze modellen worden steeds populairder. Maar zijn ze gevaarlijker dan een gewone fiets?

Die vraag stelde Test Aankoop zich. Volgens de consumentenorganisatie gaat het niet enkel om de fiets, maar ook om de bestuurder.

Een gewone elektrische fiets haalt 25 km/u, een speedpedelec zelfs 45 km/u. "Wanneer je dat niet gewoon bent, kan dat gevaarlijke situaties opleveren", klinkt het.

Er wordt gewezen op de langere remweg die deze fietsen hebben, alsook het feit dat ze zwaarder zijn en derhalve moeilijker te hanteren zijn. Veel ongevallen gebeuren dan ook bij het op- en afstappen.

Maar het echte gevaar, zo zegt Test Aankoop, hangt af van wie de fiets bestuurt. Zo zijn e-bikes vooral geliefd bij 65-plussers. En wanneer die een ongeval krijgen, zijn de gevolgen vaak ernstiger dan bij jongere mensen.

"Het gevaar heeft dus niet per se te maken met de fiets, maar eerder met de doelgroep."

Test Aankoop geeft de raad om de trapondersteuning van de e-bike niet te hoog in te stellen. "Zo blijft de snelheid aangepast aan het eigen kunnen en het reactievermogen."