Maak deze overtreding nooit: "4.000 euro boete, of je rijbewijs kwijt voor maximaal vijf jaar"

door: STS
Politie - motard
Afbeelding bron: Photonews

Boetes tot 4.000 euro, of je rijbewijs kwijtspelen voor een periode van maximaal vijf jaar. Dat zijn de strenge straffen die staan op spoorlopen, een hardnekkig fenomeen dat maar niet uitgeroeid raakt.

Elke dag hebben de treinen in ons land 12,5 uur vertraging door spoorlopers en ongevallen aan spoorwegovergangen, meldt VTM op basis van nieuwe jaarcijfers van Infrabel. Vorig jaar vielen er 11 dodelijke slachtoffers. Er waren 31 ongevallen en 632 meldingen van spoorlopers.

"Het is en blijft een mentaliteitskwestie", vertelde Frederic Petit van Infrabel aan de commerciële zender. "De weggebruiker heeft daar lak aan, die wil de verkeersregels niet respecteren. Die zet zich aan tot onvoorzichtig gedag in de buurt van het spoor. Daarom willen we nogmaals oproepen om altijd de verkeersveiligheid te respecteren."

Infrabel gaat led-verlichting op de barelen plaatsen om de overwegen beter zichtbaar te maken. Er komt ook een nieuw noodnummer: 1711. Daar moet je naar bellen wanneer je een gevaarlijke situatie aan een spoorwegovergang opmerkt.

Rijbewijs

Tegelijk worden spoorlopers streng aangepakt. "Er bestaan al strenge straffen, van geldboetes, maar ook van verval van rijbewijs tussen acht dagen en vijf jaar. De lokale politiezones die een treinstation op hun grondgebied hebben zetten daarop in", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

'Maar we hebben ook beslist tot de versterking van de spoorwegpolitie, om nog effectiever te werk te kunnen gaan en mensen duidelijk te kunnen maken dat spoorlopen bijzonder gevaarlijk is."