Met elektrische wagen op vakantie? Hier moet je rekening mee houden

door: STS
Vakantie - autovakantie - reis - file
Afbeelding bron: Photonews

Mensen die met een elektrische wagen op vakantie gaan, passen hun reis daardoor aan. Eén op de drie lijdt aan laadstress, zo blijkt uit een zomerenquête van VAB.

34% van de ondervraagde Vlamingen die met een elektrische wagen op reis gaan geeft aan schrik te hebben voor laadproblemen. "Dat meer dan de helft (52%) nooit eerder op reis ging met zo’n volledig elektrisch voertuig heeft er allicht wat mee te maken", zegt VAB.

Wie met een elektrische wagen op reis gaat, neemt daarom voorzorgen."Iets meer dan de helft (52%) past zijn of haar reis aan omdat de wagen elektrisch is. Men kiest voor een minder ver land en/of er wordt geopteerd voor een land met veel laadopties."

VAB geeft enkele tips voor wie op vakantie gaat met een elektrisch voertuig. "Stippel je reis uit. Ga niet lukraak op weg in de hoop op tijd een laadstation tegen te komen, maar plan op voorhand zorgvuldig je reisweg."

Tesla, Ionity en Fastned

"Mik in de eerste plaats op de ‘grote’ spelers als Tesla, Ionity, Fastned, omdat zij standaard meerdere snelladers aanbieden. Enkele gebruiksvriendelijke apps die je op weg helpen zijn DKV Mobility App, Shell Recharge, Tap Electric, Smoov, ABRP en Chargemap."

Laadpas

Verder is het opletten met laadpassen. "Niet elke laadpas wordt overal aanvaard. Voorzie dus een of twee alternatieven, al kan je gelukkig bij steeds meer laadstations ook betalen met een kredietkaart. Let ook op voor laadpaalfraude."

"Wacht niet tot je autonomie bijna op 0 staat. Voorzie marge, zodat je een uitwijkmogelijkheid hebt als een laadstation defect is of de wachtrij te lang is. Als je rijbereik onder de 100 kilometer duikt, kijk je best uit naar een laadpunt."

"Let op, want snelladers stoppen automatisch met laden of verlagen de laadsnelheid drastisch wanneer 80 procent van de batterij gevuld is. Je zal dus sneller moeten bijladen dan je theoretisch rijbereik."

Zorg er verder voor dat je in geval van nood ook kan laden via een standaard stopcontact. "Laden met zo’n gewone stekker gaat weliswaar supertraag, maar je hebt op die manier wel een ultieme back-up als er geen sneller alternatief voorhanden is."

Wachttijden

VAB raadt verder aan om de drukste zomerweekends, eind juli en begin augustus, te vermijden. "Zeker als je met een EV rijdt. Bij grote vakantiedrukte kunnen de wachttijden aan de snelladers immers oplopen."